dijous, 10 d’octubre del 2013

Narradors de cinc continents al Festival Munt de Mots

Del 19 al 26 d’octubre Barcelona s’omplirà de contes. Arriba el IV Festival de Narració Oral de Barcelona, el Munt de Mots. Narradors/es del cinc continents aterraran a la ciutat comtal per fer-nos volar la imaginació i descobrir-nos com es viu la narració oral fora de casa nostra. Enguany el festival comptarà amb més de 50 activitats realitzades per més de 40 narradors/es de 13 països diferents, en més de 40 espais de la ciutat. Els espectacles començaran el dia 19,  però la gran inauguració se celebrarà el proper dilluns 21 d’octubre a les 20h a la Sala Luz de Gas de Barcelona. L’entrada és gratuïta, però l’aforament està limitat a les 300 primeres persones que hi arribin.
 

Samuel Mountoumnjou actua al Festival Munt de Mots 2013

Com a novetat d’aquesta quarta edició i per primera vegada a Barcelona cinc magnífics contacontes, vinguts dels cinc continents, narraran les seves històries amb la veu de la seva cultura. Els cinc CONTEnents seran representats per Yoshi Hioki (Àsia), Samuel Mountoumnjou (Àfrica), Lilli Story (Oceania), Martha Escudero (Amèrica) i Mònica Torra (Europa).

Els cinc CONTEnents


Samuel Mountoumnjou
Fill de la tradició oral, Samuel Mountoumnjou va néixer al Camerun, a un llogaret de l’oest del país on encara avui segueixen vives tradicions i costums ancestrals. Es va criar en aquest context i aprenent molt dels seus pares i avis va iniciar-se en la narració quan encara era un adolescent. És professor de llengües estrangeres per la Universitat de Yaundé I (Camerun) i mediador intercultural. Diuen que les seves històries no són aptes per a ments adormides, així que si decidiu endinsar-vos en el seu món no ho feu de manera passiva ja que sinó el tigre del Camerun us devorarà i no us en podreu escapar.

Llocs on actuarà els dies del festival

Yoshi Hioki
Aquest pintor i narrador japonès ja fa vint-i-dos anys que viu a casa nostra. Durant aquest temps ha aprofitat el seu gai saber per impartir tota mena d’activitats tant al Museu Etnològic de Barcelona, com a la Casa Àsia. Des de 1999 es dedica a encantar, emocionar, fer viatjar i commoure a tots aquells qui volen escoltar els seus relats. Ell es defineix com un home de paraula i la tradició, mites i llegendes del seu país sempre l’acompanyen. No us relaxeu massa si l’aneu a escoltar, ja que de cop i volta, quan menys t’ho esperis, es pot posar a saltar i cridar i de sobte es tornarà a apaivagar.

Llocs on actuarà els dies del festival


El japonès Yoshi Hioki participa al Festival Munt de Mots 2013

Lilli Story: Lillian Rodrigues-Pang
Australiana de naixement i d’ascendència Índia –de Pipil-. Contacontes, professora de llengua anglesa, escriptora, percussionista… de fet és tan polifacètica que en el passat havia exercit fins i tot d’economista, però prefereix oblidar aquesta etapa fosca. Ha narrat les seves històries per quatre continents (li faltava Europa…!). Si en teniu ocasió no li perdeu la pista ja que per ella els contes són una eina d’identitat cultural! Qui sap si encara n’aprendrem alguna cosa útil per casa nostra? El que és ben segur és que les seus contes i sobretot el seu encant, us deixaran totalment bocabadats!

Llocs on actuarà els dies del festival

Mònica Torra
La seva trajectòria com a narradora de contes d’aquesta catalana va començar fa tot just quatre anys després de formar-se al costat del director del Festival, Rubén Martínez Santana. Des d’aleshores no ha deixat d’estar en contacte amb el món de la narració oral, tant per a petits com per a grans. Ha participat en l’activitat “L’Aventura de llegir” de la Diputació de Barcelona, en “hores de conte” de diverses biblioteques, escoles, centres cívics, bars, galeries d’art… i en llocs que ni us imaginaríeu! Els seus relats són tan captivadors que si l’escolteu en quedareu totalment enamorats. Avís per a navegants, en ocasions la Mònica es transforma i PATAPAM! es converteix en Alícia… si això passa no us amoïneu, voldrà dir que el surrealisme i l’univers de la fantasia tot just acaben d’aterrar!

Llocs on actuarà els dies del festival


Monica Torra Solano serà al Festival Munt de Mots

Martha Escudero
Tot i que va arribar a casa nostra el 1993, aquesta narradora mexicana no ha abandonat ni molt menys les seves arrels. El seu repertori es nodreix de mites, contes i llegendes tradicionals del seu país. Narra per a tots els públics, fins i tot, en ocasions, acompanyada de música i cançons. Val a dir que està molt integrada a casa nostra, tant és així que des de 1997 programa el cicle de contes per adults “Contes i Cuentos” del Harlem Jazz Club de Barcelona i és directora de la Trobada Internacional de Narradors Orals al Pririneu “Un Riu de Contes”. Com que és un cul inquiet no va poder parar quieta i també va fundar l’Associació de Narradores i Narradors de Barcelona, l’ANIN. Ha publicat llibres, discs de música i contes i articles de reflexió sobre el sector. La Martha és una professional com poques n’hi ha i si us la trobeu segur que un conte us acabarà explicant!

Llocs on actuarà els dies del festival

A més si els voleu veure a tots cinc junts, els cinc CONTEnents pujaran plegats a l’escenari del Teatre Tantarantana el proper dimarts 22 d’octubre a les 21’15h.

I si voleu veure actuar a qualsevol dels altres contacontes, gaudir de les exposicions, concursos, cine-fòrums, conferències i mil i una sorpreses que ens depara el festival, no deixeu de fer una ullada a la seva pàgina web!

Enllaç a l'article a Núvol.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada